Wat is Growth Hacking?

Growth hacking is een mindset en werkwijze waarbij er zo efficiënt en schaalbaar mogelijk groei wordt gerealiseerd via experimenten, technologie en gedragspsychologie. Dit is onze definitie. De originele definitie, van de bedenker van growth hacking Sean Ellis, is “a person whose true north is growth. Everything they do is scrutinized by its potential impact on scalable growth”. Growth hacking gaat vooral over marketing, maar niet uitsluitend. Het gaat ook over technologie, productontwerp, sales, service en psychologie.

1. Growth hacking betekenis

Nu wij de definitie weten kunnen wij wat dieper in op de betekenis daarvan. Het woord ‘growth’ in growth hacking gaat om groei. Het woord ‘hacking’ gaat om het slimmer aanpakken van iets, het out-of-the-box denken maar ook het toepassen van dat inzicht. Het kan namelijk gaan om technisch hacken (echt hacken), maar ook legaal hacken (iets doen dat niet helemaal volgens de regels is of juist omdat er nog geen regels voor bestaan) en creatief hacken (door handigheidjes te gebruiken zoals toegepaste psychologie). Daarom kan een growth hacker ook verschillende achtergronden hebben, bijvoorbeeld een sales achtergrond of een engineering achtergrond. In de praktijk zie je dat het vaak mensen met een marketing achtergrond zijn. De characteristieken die deze personen vaak bezitten zijn het vermogen om de verantwoordelijkheid voor groei te nemen en een ondernemende drive. Daarnaast zijn creativiteit, discipline en analytisch denken belangrijke characteristieken.

Er wordt gezegd dat een growth hacker iemand is waarvan z’n ware noorden ‘groei’ is. Wat zoveel wil zeggen als; alles dat de growth hacker doet is onderhevig aan de vraag hoeveel impact de betreffende actie heeft op de schaalbare groei.

2. Growth hacking marketingactiviteiten

Vanuit onze hoedanigheid als digital marketing agency ligt in dit artikel de focus op de marketingactiviteiten van de growth hacker.

Er is een brede set aan activiteiten waar de growth hacker zich mee bezig kan houden. De gemene delers hierin zijn marketing, psychologie, data, experimenteren, technologie, tools en automation. Dit komt tot uiting in onder andere de volgende activiteiten:

Contentmarketing

Het creëren van content (copywriting, video editing, Photoshoppen, etc) kan in het digitale tijdperk leiden tot veel extra aandacht, verkeer, leads en uiteindelijk sales. Dit kan door een ‘viral content item’ te maken zoals een video of artikel. Maar ook meer lange termijn content, opgezet vanuit een SEO gedachte, kan veel impact hebben. Door autoriteit te worden op een kennisdomein kun je naast traffic ook extra credibility opbouwen.

PR

Vrij dicht tegen contentmarketing ligt PR. PR is vaak ook in de vorm van content, maar lang niet altijd. Dit kan ook zijn door een ludieke actie. Daarnaast kan PR kan ook viraal gaan.

UX

De klant centraal zetten en de ervaring van het product maar ook de communicatie daaromheen zo fijn mogelijk maken. Dit is typisch een activiteit waar de psychologische competenties van de growth hacker in naar voren komen.

CRO

Als je het over UX hebt binnen marketing, komt vaak ook CRO ter sprake. Wanneer je bijvoorbeeld een website, mail of app bouwt kijk je namelijk ook naar CRO, Conversion Rate Optimization. Het draait daarbij om het verlagen van de wrijving, het idee daarachter is; hoe minder wrijving, hoe hoger de conversion rate.

Experimenteren

Het verhogen van CRO doe je vaak door middel van A/B tests of door op een andere manier te experimenteren. Echter is het thema experimenteren in bijna alle andere facetten van growth hacking toe te passen. Bij het ontwikkelen van een product bijvoorbeeld kan er ook getest worden of een feature wel of geen waarde toevoegt voor de klant.

Adverteren

Hoewel het er bij growth hacking om gaat dat je slimmer te werk gaat in plaats van zo veel mogelijk geld uit teven, worden betaalde kanalen zeker niet aan de kant geschoven. Adverteren via SEM, display en social ads kan zeker een onderdeel zijn van de groeistrategie.

E-mail marketing

E-mail is nog steeds een belangrijk kanaal om met prospects en klanten te communiceren. Bij het doen van e-mail marketing komen veel growth hacking activiteiten en vaardigheden bij elkaar, zoals experimenteren (AB tests), HTML, CSS, UX, CRO, copywriting, databasemanagement en CRM kennis.

Programmeren

Het kunnen coderen is in de praktijk toch minder voorkomend bij growth hackers maar kan grote voordelen opleveren. Meer laagdrempelige vormen van coderen komen al vaker voor bij growth hackers, je kunt dan denken aan API’s, SQL, HTML en CSS.

Analyseren

Het analyseren van statistieken en het gedrag van gebruikers is een zeer waardevolle skill binnen growth hacking. Bij het doen van experimenten is dit een must uiteraard, maar ook daarnaast is het op veel gebieden toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van markt-statistieken om erachter te komen er ruimte en behoefte is aan een product. Maar ook het analyseren van gebruikersgedrag op de website (via Hotjar) vraagt analytische vaardigheden. Growth hacking staat voor een data gedreven aanpak, dit wil zeggen dat data, waar mogelijk, aan de basis ligt van de besluitvorming. Hiervoor is het dus belangrijk dat je deze data kunt interpreteren en omzetten in zichten.

Event management

Events zijn een waardevolle bron van leads. Je kunt op een event staan met een stand, zelf een event organiseren, maar ook een online event creëren. Dit vraagt iets van je organisatorische en sociale vaardigheden.

Tooling inrichten en bijstellen

Binnen growth hacking wordt er een legio aan tools en platformen gebruikt. Denk aan Google tag manager, chatbots, Google analytics, Optimizely, Zapier en Typeform. Het is belangrijk om te weten welke tools je waarvoor nodig hebt, deze tools vervolgens in te kunnen richten en dan ook te weten waar je op moet letten bij het evalueren en optimaliseren.

Dit zijn de voornaamste activiteiten, daarnaast kunnen er allerlei andere werkzaamheden ingezet worden voor de schaalbare groei. Wanneer je met zo’n uitgebreide set aan werkzaamheden aan de slag kunt, kan het lastig zijn om te bepalen waar de focus op moet komen te liggen. Daarom kijkt een growth hacker naar de Pirate funnel om te bepalen wat de ‘one metric that matters’ is, dus waar zou de focus moeten komen te liggen.

Pirate metrics

Iets dat niet mag ontbreken in deze uitleg zijn de Pirate metrics, of AAARRR metrics. Dit staat voor Awareness, Acquisition, Activation, Revenue, Retention en Referral. Dit model (van Dave McClure) geeft 6 stadia van een trechter (funnel) weer. De funnel begint bij het creëren van naamsbekendheid en ‘eindigd’ bij het creëren van referenties vanuit je bestaande klanten. Eigenlijk is dit dus weer het begin van de funnel omdat je daarmee naamsbekendheid creëert, dus je zou ook kunnen zeggen dat het een circulair model is. De 6 stadia zijn hieronder kort omschreven:

Awareness: Hoe zorg je dat mensen van je afweten? Hier meet je bijvoorbeeld naamsbekendheid of het aantal bezoekers op je website.

Acquisition: Waar komen de klanten vandaan? Je meet dan bijvoorbeeld het aantal gesprekken met sales, het aantal nieuwsbrief inschrijvers, acquisitiekosten per kanaal of conversie percentage.

Activation: Hoe is de eerste ervaring van de klant? Je meet hierbij bijvoorbeeld hoeveel nieuwe trails er zijn.

Revenue: Hoe kun je de omzet verhogen? Je meet bijvoorbeeld de Customer Lifetime Value.

Retention: Hoe kun je klanten behouden? Je meet churn rate bijvoorbeeld.

Referral: Hoe zorg je dat klanten ambassadeurs worden. Je meet bijvoorbeeld de NPS.

Met de pirate metrics kun je inzicht krijgen hoe de groei van de organisatie ervoor staat en waar de focus zou moeten liggen. Waar het meeste te winnen is, waar kans ligt voor schaalbare groei en waar het meeste impact gemaakt kan worden.

3. Waarom je aan growth hacking doet

Bovenstaande activiteiten en metrics klinken erg interessant. Wanneer je dit leest wordt je waarschijnlijk al enthousiast om hiermee aan de slag te gaan. Wil je iemand anders overtuigen van het feit dat je met growth hacking moet beginnen, kun je onderstaande punten gebruiken.

Luisteren naar de klant – Door het proces van experimenteren en analyseren zorg je dat je naar de klant luistert en vaak feedback meeneemt in je iteraties. Dit voorkomt dat je uiteindelijk met een product of campagnes zit waar niemand op zit te wachten.

T-vorming – Door met growth hacking te starten zorg je dat je over de volledige breedte van de funnel kijkt en dat je als growth hacker een specialisme hebt op 1 of 2 onderdelen. Dit wordt ook wel de T-shaped growth hacker of marketeer genoemd. Hierdoor kun je makkelijk schakelen met andere experts en kansen herkennen door de hele funnel.

Slimmer i.p.v. duurder – Doordat een growth hacker op zoek gaat naar een efficiënte manier om schaalbare groei en impact te realiseren zorg je dat je als bedrijf zaken slimmer aanpakt in plaats van er alleen meer budget aan uit te geven.

Out-of-the-box – Door creativiteit te gebruiken over verschillende vlakken en dit ook eigenhandig te kunnen opstarten zorg je voor meer out-of-the-box oplossingen voor problemen die tegelijkertijd pragmatisch zijn.

Datagedreven – Als een van de fundamenten van growth hacking is datagedreven werken ook iets waardoor je binnen de organisatie goed kunt laten zien waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt.

Focus – Door gebruik te maken van de pirate funnel is er een duidelijke focus op de zaken waar echt impact gemaakt kan worden en dus waar groei kan worden behaald.

Door de growth hacking methodologie aan te houden heb je altijd oog voor groei en hoe dat zo slim mogelijk te behalen. Kortom; meer traffic, leads, sales en ambassadeurs.

Hulp nodig bij het opzetten of uitvoeren van growth hacking activiteiten?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze strateeg Tim Bijvank om te kijken naar de mogelijkheden.

contact
Tim Bijvank