SEO en SEA betekenis

SEO en SEA zijn twee termen die in online marketing erg belangrijk zijn. Maar wat betekent SEO en SEA nou precies, en waar wordt het voor gebruikt?

Wat is SEO en SEA?

Search Engine Optimization (SEO) is een strategie in marketing om de zichtbaarheid en vindbaarheid van een website te verbeteren. Wanneer iemand in Google iets opzoekt, kijkt het algoritme van Google naar alle resultaten. Die worden gerangschikt op keywords, relevantie en een aantal zaken die Google geheim houdt.

Search Engine Advertising (SEA) lijkt sterk op SEO, alleen wordt er dan gebruik gemaakt van advertenties in Google.

Die twee termen bij elkaar, SEO en SEA, wordt Search Engine Marketing (SEM) genoemd.

Waarvoor wordt SEO voor gebruikt?

SEO is erg belangrijk voor de vindbaarheid van je website. Dat is waar de marketeers op inspelen. Ongeveer 36% van de mensen klikt op het eerste zoekresultaat van Google. Om daar op in te spelen, wordt er veel gebruik gemaakt van SEO. Je kunt je website zo indelen en optimaliseren, dat het algoritme van Google jouw website erg relevant vindt voor een bepaalde zoekterm.

Waarom is SEO belangrijk?

Hoe relevanter je website is, hoe meer mensen er op je website zullen komen. Dat betekent dat je meer prospects kunnen creëren uit de bezoekers. En als organisatie wil je natuurlijk zoveel mogelijk mensen op je website hebben.

Wat is SEA?

Search Engine Advertising is het adverteren in zoekmachines zoals Google. Wanneer je in Google naar een onderwerp zoekt, zijn de eerste en laatste paar resultaten op de pagina meestal advertenties. De eerste paar resultaten zijn betaalde advertenties; dit zijn de SEA links. Ook vallen de advertenties aan de rechterkant onder SEA.

Waarvoor wordt SEA gebruikt?

Marketeers gebruiken SEA om directe conversies te genereren. Ze passen de landingspagina die achter de link zit precies zo aan dat de kans groot is dat je converteert.

Omdat deze, betaalde, advertenties meer opvallen in de zoekresultaten, zijn mensen geneigd eerder op deze resultaten te klikken.

Waarom is SEA belangrijk?

In tegenstelling tot SEO, heb je bij SEA snel je advertentie hoog in Google. Het zal de eerste link zijn die mensen zien. De kans dat er op jouw link wordt geklikt is daarom ook hoger dan bij SEO. De keerzijde is wel dat wanneer je stopt met betalen voor je advertentie, je jouw advertentie direct verdwijnt en daarmee dus ook jouw zichtbaarheid.

Wat is het verschil tussen SEA en SEO?

Het belangrijkste verschil is dat er voor SEA betaald moet worden. SEA advertenties komen altijd bovenaan de SERP (Search Engine Result Page) te staan. Hierdoor zullen ze door de gebruiker sneller opvallen. Onder de SEA resultaten komen weer de SEO resultaten. SEA resultaten zijn ook veel sneller te generen. Het optimaliseren van je SEO, om zo hoog in de SERP te staan, is tijdrovend. Dit is bij SEA niet het geval.

Wat zijn de kosten van SEO en SEA

Wat de kosten zijn voor jouw SEA campagne, hangt af van de concurrentie en het klikgedrag van de gebruikers.  Hoe hoger de concurrentie, hoe hoger de prijs. Daarnaast wordt er gerekend met CTR’s (Click Through Rate). Dat betekend dat je alleen betaald wanneer er iemand daadwerkelijk op jouw advertentie klikt.

SEO is daarentegen gratis, maar kost wel tijd. Het uitzoeken en zorgen dat je website hoog in Google komt is best veel werk. Er zijn speciale bureaus die hier hun verdienmodel op baseren, dus er gaat best veel tijd in zitten.

Nadelen van SEA

Er zitten een aantal nadelen aan SEA ten opzichte van SEO:

  1. Het eerste is dat je moet betalen voor elke link. De prijs van elke advertentie wordt bepaald door de hoeveelheid pagina’s waarmee de advertentie moet concurreren.

  2. SEA advertenties blijven niet voor altijd in de zoekresultaten staan. Wanneer je stopt met betalen, gaan de linkjes weg. SEO linkjes kunnen daarentegen veel langer bovenaan de SERP  blijven staan, omdat die organisch zijn gecreëerd.

SEO vs SEA: wat is beter?

Om goed antwoord op die vraag te geven, is het belangrijk om te weten wat je wilt. Heb je genoeg tijd en wil je voor langere tijd beter gevonden worden op het internet? Dan is SEO voor jou de beste optie. Een SEO specialist kan dan aan de slag om jouw website hoger in de SERP te laten komen.

Wil je snel hoog in de resultaten komen te staan? Dan is SEA misschien meer iets voor jou. Je website komt dan, aan de hand van het budget en de waardering van ads, boven aan de SERP te staan. Dit is voor een bepaalde periode handig, want nadat je campagne klaar is, kom je niet meer in de SERP te staan.

Combineer SEO en SEA

Veel bedrijven maken van allebei gebruik. Door gebruik te maken van SEO komen ze op de lange termijn hoger in de resultaten van Google. Voor de korte termijn oplossing gebruiken ze dan SEA. SEA kan ook gebruikt worden als extra boost tijdens campagne of promotie. De informatie die je dan wint met SEA, kun je dan gebruiken in je SEO campagne.

Wil je hulp om de SEO en SEA van jouw website te verbeteren?

Wil je dat jouw website hoger komt in de zoekresultaten? Neem vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee!

GRATIS ADVIESGESPREK