SEO en SEA

SEO en SEA zorgen ervoor dat je hoger in zoekmachines komt te staan. In dit artikel lees je over de betekenis van SEO en SEA en hoe je dit aanpakt.

1. Wat is SEO?

SEO is het optimaliseren van een website of pagina’s om zo hoog mogelijk in de resultaten van zoekmachines te komen. Door middel van SEO zorg je ervoor dat jouw website makkelijk vindbaar is voor mensen die via zoekmachine zoals Google, Yahoo of Bing naar informatie, producten of diensten op zoek zijn.

2. De betekenis van SEO

SEO is een term uit de online marketingwereld. Het staat voor Search Engine Optimization ,wat in het Nederlands zoekmachine optimalisatie wordt genoemd. Wanneer je aan SEO doet optimaliseer je een website of webpagina(‘s) om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te komen.

Als je het hebt over SEO, moet je ook weten wat SERP is. SERP staat voor Search Engine Results Page. In het Nederlands wordt dit zoekmachine resultaten pagina genoemd, al gebruikt vrijwel niemand de Nederlandse term. De SERP is dus de pagina die de zoekmachine laat zien wanneer je een zoekopdracht hebt gedaan.

SEO wordt gezien als een lange termijn strategie om zichtbaar te zijn op het internet en bezoekers te trekken naar een website. De reden hiervoor is omdat het produceren en optimaliseren van content veel werk vereist, er vaak continue nieuwe content bijkomt en vooral omdat het klimmen in de zoekresultaten lang kan duren.

3. Hoe werkt zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie doe je dus door de website en/of individuele pagina’s te optimaliseren. Dit met als doel een hogere ranking (positie in de SERP) te krijgen. Je optimaliseert een pagina op een specifieke zoekterm, ook wel keyword genoemd. Dit kan, ook al klinkt het vreemd, uit meerdere woorden bestaan. Een voorbeeld is ‘wat is seo’. Dit is een keyword dat iemand kan zoeken via een zoekmachine.

4. Waarom is SEO belangrijk?

Het doel van het optimaliseren van jouw website en pagina’s voor zoekmachine resultaten is uiteraard om hoger in de SERP te komen. Het liefst op de eerste pagina, boven de vouw (hetgeen je ziet zonder te scrollen). Wanneer dit lukt zullen (potentiële) klanten jou beter vinden en dit kan leiden tot meer bekendheid, hogere omzet, verlaging van advertentiekosten, meer mensen die je helpt met jouw content en uiteindelijk loyalere klanten.

Niet online vindbaar zijn met een bedrijfswebsite is tegenwoordig echt geen optie meer en goed online vindbaar zijn zonder SEO is ook vrij lastig. Kortom, SEO is essentieel voor de hedendaagse organisatie en dient dus serieuze aandacht te krijgen.

5. Wat is SEA?

Search Engine Advertising is het adverteren in zoekmachines zoals Google. Wanneer je in Google naar een onderwerp zoekt, zijn de eerste en laatste paar resultaten op de pagina meestal advertenties. De eerste paar resultaten zijn betaalde advertenties; dit zijn de SEA links. Ook vallen de advertenties aan de rechterkant onder SEA.

6. Waarom is SEA belangrijk?

In tegenstelling tot SEO, heb je bij SEA snel je advertentie hoog in Google. Het zal de eerste link zijn die mensen zien. De kans dat er op jouw link wordt geklikt is daarom ook hoger dan bij SEO. De keerzijde is wel dat wanneer je stopt met betalen voor je advertentie, je jouw advertentie direct verdwijnt en daarmee dus ook jouw zichtbaarheid.

7. Wat is het verschil tussen SEA en SEO?

Het belangrijkste verschil is dat er voor SEA betaald moet worden. SEA advertenties komen altijd bovenaan de SERP (Search Engine Result Page) te staan. Hierdoor zullen ze door de gebruiker sneller opvallen. Onder de SEA resultaten komen weer de SEO resultaten. SEA resultaten zijn ook veel sneller te generen. Het optimaliseren van je SEO, om zo hoog in de SERP te staan, is tijdrovend. Dit is bij SEA niet het geval.

8. Wat zijn de kosten van SEO en SEA?

Wat de kosten zijn voor jouw SEA campagne, hangt af van de concurrentie en het klikgedrag van de gebruikers.  Hoe hoger de concurrentie, hoe hoger de prijs. Daarnaast wordt er gerekend met CTR’s (Click Through Rate). Dat betekend dat je alleen betaald wanneer er iemand daadwerkelijk op jouw advertentie klikt.

SEO is daarentegen gratis, maar kost wel tijd. Het uitzoeken en zorgen dat je website hoog in Google komt is best veel werk. Er zijn speciale bureaus die hier hun verdienmodel op baseren, dus er gaat best veel tijd in zitten.

9. Nadelen van SEA

Er zitten een aantal nadelen aan SEA ten opzichte van SEO:

  1. Het eerste is dat je moet betalen voor elke link. De prijs van elke advertentie wordt bepaald door de hoeveelheid pagina’s waarmee de advertentie moet concurreren.
  2. SEA advertenties blijven niet voor altijd in de zoekresultaten staan. Wanneer je stopt met betalen, gaan de linkjes weg. SEO linkjes kunnen daarentegen veel langer bovenaan de SERP  blijven staan, omdat die organisch zijn gecreëerd.

10. SEO vs SEA: wat is beter?

Om goed antwoord op die vraag te geven, is het belangrijk om te weten wat je wilt. Heb je genoeg tijd en wil je voor langere tijd beter gevonden worden op het internet? Dan is SEO voor jou de beste optie. Een SEO specialist kan dan aan de slag om jouw website hoger in de SERP te laten komen.

Wil je snel hoog in de resultaten komen te staan? Dan is SEA misschien meer iets voor jou. Je website komt dan, aan de hand van het budget en de waardering van ads, boven aan de SERP te staan. Dit is voor een bepaalde periode handig, want nadat je campagne klaar is, kom je niet meer in de SERP te staan.

11. Combineer SEO en SEA

Veel bedrijven maken van allebei gebruik. Door gebruik te maken van SEO komen ze op de lange termijn hoger in de resultaten van Google. Voor de korte termijn oplossing gebruiken ze dan SEA. SEA kan ook gebruikt worden als extra boost tijdens campagne of promotie. De informatie die je dan wint met SEA, kun je dan gebruiken in je SEO campagne.

Wil je hulp om de SEO en SEA van jouw website te verbeteren?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze strateeg Tim Bijvank, hij denkt graag met je mee.

contact
Tim Bijvank