SEO

Search Engine Optimization, of te wel SEO, is het optimaliseren van een website om zo hoog mogelijk in de resultaten van zoekmachines te komen. Wat houdt SEO in? Lees het hier.

Wat is SEO?

SEO is het optimaliseren van een website of pagina’s om zo hoog mogelijk in de resultaten van zoekmachines te komen. Door middel van SEO zorg je ervoor dat jouw website makkelijk vindbaar is voor mensen die via zoekmachine zoals Google, Yahoo of Bing naar informatie, producten of diensten op zoek zijn.

De betekenis van SEO

SEO is een term uit de online marketingwereld. Het staat voor Search Engine Optimization ,wat in het Nederlands zoekmachine optimalisatie wordt genoemd. Wanneer je aan SEO doet optimaliseer je een website of webpagina(‘s) om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te komen. SEO wordt samen met SEA (Search Engine Advertising) ook SEM (Search Engine Marketing) genoemd. Je leest hier meer over SEM en de verschillen tussen SEA en SEO.

Als je het hebt over SEO, moet je ook weten wat SERP is. SERP staat voor Search Engine Results Page. In het Nederlands wordt dit zoekmachine resultaten pagina genoemd, al gebruikt vrijwel niemand de Nederlandse term. De SERP is dus de pagina die de zoekmachine laat zien wanneer je een zoekopdracht hebt gedaan.

SEO wordt gezien als een lange termijn strategie om zichtbaar te zijn op het internet en bezoekers te trekken naar een website. De reden hiervoor is omdat het produceren en optimaliseren van content veel werk vereist, er vaak continue nieuwe content bijkomt en vooral omdat het klimmen in de zoekresultaten lang kan duren.

Hoe werkt zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie doe je dus door de website en/of individuele pagina’s te optimaliseren. Dit met als doel een hogere ranking (positie in de SERP) te krijgen. Je optimaliseert een pagina op een specifieke zoekterm, ook wel keyword genoemd. Dit kan, ook al klinkt het vreemd, uit meerdere woorden bestaan. Een voorbeeld is ‘wat is seo’. Dit is een keyword dat iemand kan zoeken via een zoekmachine.

Het Algoritme

Voor zoekmachines is het belangrijk dat de content relevant is voor je bezoeker. Deze relevantie kan herleidt worden uit factoren als:

 • Clickthrough rate - Percentage van de mensen die jouw site bezoeken van het totaal dat zoekt wanneer jouw site in de SERP naar boven komt.
 • Time-on-site / dwell time - Hoeveel tijd spendeert de gemiddelde bezoeker op jouw website.
 • Backlinks - Hoeveel kwalitatieve links vanuit andere bronnen gaan er naar jouw website.
 • Bounce rate - Hoeveel procent van de bezoekers gaat na het bezoeken van 1 pagina weer van je site af.
 • Content - Uit de content zelf kan ook a.d.h.v. parameters door zoekmachines herleidt worden of iets relevant is, zoals hoe vaak het keyword in de tekst voorkomt en of de content uniek is (niet gekopieerd).
  • Titel - De titel van het jouw tekst die zichtbaar is in de SERP.
  • Meta description - Een kort stukje tekst welke zichtbaar is in de zoekresultaten als beschrijving van de pagina. Deze kun je bij het maken/optimaliseren van een pagina kunt aanpassen.
  • H1 -  De header in de tekst, dus de bovenste titel.
  • H2’s - Alle 2e graads headers.
  • URL - De url zelf, waar een bezoeker naartoe gaat vanuit de SERP.
  • Keyword stuffing - Wanneer je juist teveel gebruik maakt van het keyword.
  • Inlinks - Links van de betreffende pagina naar dieperliggende pagina’s.

Daarnaast zijn er nog andere factoren die belangrijk zijn voor de ranking in de zoekresultaten.

 • Page speed - Hoe snel laad de pagina.
 • Bezoekbare URL - Dit is fundamenteel. Wanneer de url wel online staat maar niet werkt, zorgt dit voor een slechtere ranking.
 • Mobiel vriendelijkheid - Vertonen de pagina’s van je website goed op mobiel.
 • Domein leeftijd en autoriteit - Hoe lang bestaat jouw website al en hoeveel autoriteit heeft jouw website al opgebouwd.
 • Duplicate content - Hiervoor werd er al over unieke content gesproken, dit ging om content die dus niet overeenkomt met de content van een andere website. Bij duplicate content gaat het erom dat je niet dezelfde content op verschillende pagina’s van dezelfde website hebt staan.
 • Navigatie structuur - De sitemap van de website moet overzichtelijk en logisch opgebouwd zijn.

Dit zijn niet alle, maar zeker een aantal belangrijke factoren. Omdat zoekmachines niet vrijgeven hoe het algoritme precies werkt en omdat dit steeds verandert is het ook niet precies te zeggen wat er meeweegt en hoeveel procent iets meeweegt.

Hoe ga je te werk bij SEO?

Wanneer je aan SEO doet zal dit vaak onderdeel zijn van een groter geheel: content marketing. Waarbij je begint met het creëren van jouw content strategie. In de content strategie bepaal je doelen en werk je bijvoorbeeld buyer persona’s uit. Meer over content strategie kun je hier lezen. 

Een onderdeel van het creëren van een content strategie dient hier wel uitgelegd te worden gezien dit een specifieke SEO activiteit is: het keyword research. Dit kan binnen strategie creatie onderdeel zijn van het onderzoek naar je buyer persona en de buyer journey. 

Keyword research

Bij keyword research onderzoek je welke keywords er relevant kunnen zijn voor jouw bedrijf, website, product concurrenten, content concurrenten, kopers en potentiële kopers. Als startpunt kun je hiervoor woorden nemen die jouw producten en diensten beschrijven, woorden die mensen gebruiken in relatie tot jouw producten en diensten, maar ook vragen die mensen kunnen hebben omtrent het product, het gebruik ervan of over de context waarin jouw product gebruikt wordt.

Vervolgens kun je met de Keywordplanner van Google of bijvoorbeeld Keywordtool.io op zoek gaan naar ideeën voor meer keywords en het zoekvolume en concurrentie bekijken (let op: deze concurrentie is op inkoop van advertenties, dus SEA, maar kan enige indicatie geven).

Een eventuele volgende stap is om met een tool als SEMrush te bekijken op welke keywords jouw concurrenten ranken.
Je kunt daarnaast gemakkelijk keywords intypen in een zoekmachine en zien welke concurrenten daar op ranken. Je zult zien dat er naast product concurrenten ook content concurrenten kunnen zitten op de keyword waar jij op wilt ranken. Content concurrenten zijn partijen/websites die vindbaar zijn op dezelfde keywords, maar niet per se een product concurrent zijn. Dit kan bijvoorbeeld een uitgever, branche vereniging of complementair product zijn.

Plannen & Prioriteren

Wanneer de content strategie is vormgegeven (en daarmee het keyword research is voltooid) kan er gewerkt worden aan de tactiek. Hoe ga je de vervolgstappen inrichten en verdelen. Want veel websites zijn honderden pagina’s groot. Je kunt de pagina’s grofweg verdelen in vier groepen:

 • Use - Welke content hoef je niets aan te doen en kun je met rust laten?
 • Optimize - Welke content is waardevol, maar moet je optimaliseren?
 • Translate - Welke pagina’s zijn er wel in een andere taal maar niet in de taal die je nodig hebt.
 • Create - Voor welke keywords moet je nog content schrijven?

Je moet daarnaast ook bepalen wat voor een type content je kunt gaan creëren en of je de te optimaliseren pagina’s naar een specifiek content type omschrijft. Een aantal voorbeelden van type content zijn:

 • Dienstenpagina’s / categoriepagina’s
 • Wiki’s
 • How to’s
 • Reviews
 • Interviews
 • Lijsten
 • Kennisbank,
 • Blog (handig voor long tail zoekwoorden)
 • Video’s
 • Downloadables (Infographics, whitepapers, case studies)

Wanneer je lijstjes hebt gemaakt voor bovenstaande 4 groepen en content typen kun je a.d.h.v. zoekvolume, concurrentie en planning vanuit de organisatie (wordt er bijvoorbeeld binnenkort zwaar ingezet op een bepaald product) een prioritering maken.

Creëren & optimaliseren

Nu weet je wat de strategie is, wat de prioriteit heeft en welke keywords en pagina’s je kunt gaan aanpakken. Je kunt nu starten met het creëren en optimaliseren van pagina's.
Je gaat werken aan de factoren die ervoor zorgen dat de pagina’s hoger in de SERP komen. Dit zijn de o.a. de factoren die eerder in dit artikel zijn beschreven.

Waarom doe je aan SEO?

Het doel van het optimaliseren van jouw website en pagina’s voor zoekmachine resultaten is uiteraard om hoger in de SERP te komen. Het liefst op de eerste pagina, boven de vouw (hetgeen je ziet zonder te scrollen). Wanneer dit lukt zullen (potentiële) klanten jou beter vinden en dit kan leiden tot meer bekendheid, hogere omzet, verlaging van advertentiekosten, meer mensen die je helpt met jouw content en uiteindelijk loyalere klanten.

Niet online vindbaar zijn met een bedrijfswebsite is tegenwoordig echt geen optie meer en goed online vindbaar zijn zonder SEO is ook vrij lastig. Kortom, SEO is essentieel voor de hedendaagse organisatie en dient dus serieuze aandacht te krijgen.

Zelf aan de slag

Wil je zelf aan de slag met SEO, wij hebben een handige SEO checklist gemaakt. Klik hier.

Ben je geïnteresseerd in meer marketing artikelen? Bekijk ook onze andere wiki’s.

 1. Buyer persona
 2. Content strategie
 3. Data driven content marketing
 4. Inbound marketing campagne

 

Hulp nodig bij SEO?

Heb jij behoefte aan hulp bij het opzetten of uitvoeren van SEO voor jouw B2B organisatie? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!

GRATIS ADVIESGESPREK