Een strategie verschilt binnen de organisatorische context van tactiek en operatie doordat een strategie meer op de lange termijn en op hoofdlijnen is gericht dan de andere twee. De operatie is de uitvoering of implementatie van de online marketing werkzaamheden. De tactiek zit tussen beide in en is een manier om doordacht de online marketing doelen te bereiken. Kortom, de strategie gaat om hoofdlijnen en de lange termijn.
Online marketing, ook vaak digital marketing genoemd, is een discipline die opkwam toen het internet is ontstaan. Dit omvat alle marketing activiteiten die te maken hebben met het internet. Een online marketing strategie omvat dan ook alle online marketing kanalen waar de organisatie op actief is of wil worden (daarover later meer).
Samenvattend is de online marketing strategie een lange termijn plan of methode die op hoofdlijnen uitlegt hoe en welke de marketingactiviteiten online, dus via het internet, zullen worden ingezet om de marketingdoelen te bereiken.
Marketing kanalen
Als je het hebt over marketingstrategie moet je weten welke kanalen er binnen die strategie vallen. Voorbeelden kunnen zijn: e-mail, social media organisch (Facebook, Twitter, Linkedin), social media advertising, zoekmachines organisch (Google, Bing), zoekmachines advertising (Adwords, Bing ads), display (banners), affiliates (advertenties binnen een netwerk), de website, voice, apps en CRM.
De online marketing kanalen worden binnen de online marketing strategie vaak opgedeeld in vier groepen: owned, earned, paid en shared media. Waarbij shared in veel marketing modellen vaak overlapt met de andere drie.
- Owned kanalen zijn kanalen die van de organisatie zelf zijn, zoals de website.
- Paid kanalen zijn degene waar de organisatie voor betaald, zoals advertenties (SEA, banners, PPC).
- Earned kanalen zijn verdiend, zoals social media of PR.
- Shared, zoals eerder gezegd overlapt al snel een van de eerdere drie, een Facebook post die volgers zien is namelijk ook een voorbeeld van earned media en een betaalde Facebook advertentie is ook een voorbeeld van paid media.
Het verschil tussen online marketing en traditionele marketing
Offline marketing, ook wel traditionele marketing genoemd, verschilt van online of digital marketing in het feit dat de kanalen niet online zijn. Dat lijkt logisch. Wat is dan traditionele media? Je kunt denken aan radio, TV, flyers, brochures, direct mail (post), magazines en kranten. Echter, deze twee werelden beginnen zich steeds meer te mengen. TV is tenslotte steeds vaker online en ook grote kranten zijn te lezen via online abonnementen.
Multi-channel & Omni-channel
Omdat online en offline zich steeds meer mengen is het goed om een marketing strategie te hebben die omni- channel (alle kanalen) of multi- channel (meerdere kanalen) is. Dat wil zeggen dat de marketing communicatie over meerdere kanalen gaat en dit het liefst ook op elkaar aansluit zodat de klant of prospect een naadloze ervaring heeft. Consumenten verwachten ook steeds meer van organisaties dat de kanalen op elkaar aansluiten. Wanneer je advertenties in de krant een andere prijs laten zien dan je website bijvoorbeeld, zul je verontwaardigde klanten krijgen.
Het verschil tussen online marketing en digital marketing
Wanneer je een multi-channel marketing strategie hebt maakt de definitie (online vs. digital) wellicht wat minder uit. Maar het is toch goed om deze even toe te lichten. Zoals eerder aangegeven is voor veel mensen digital marketing een synoniem voor online marketing. Echter, niet iedereen is het daarmee eens. Je kunt ervoor pleiten dat digital marketing een nog bredere discipline is die niet alleen alle kanalen via het internet bevat, maar alle kanalen die iets digitaals hebben. Daarmee omvat je ook kanalen als DOOH (digital out of home, of digitale billboards), SMS en narrowcasting (schermen in de winkel).