Inbound marketing

Inbound marketing is een strategie die ervoor zorgt dat potentiële klanten jou vinden, in plaats van dat jij achter potentiële klanten aan gaat. Ze vinden je omdat je zinvolle en handige informatie biedt die aansluit bij de vragen die zij hebben.  Waarom werkt het? Hoe werkt het precies, en welke onderdelen vind je in een inbound marketing strategie? Hoe creëer je een succesvolle inbound marketing campagne? Lees het in deze wiki.

1. Wat is inbound marketing?

Inbound marketing is gericht op het aantrekken van klanten via relevante en nuttige content en het toevoegen van waarde in elke fase van de aankoopreis van je klant. Met inbound marketing vinden potentiële klanten jou, via kanalen zoals blogs, zoekmachines en sociale media.

In tegenstelling tot outbound marketing hoeft inbound marketing niet te vechten voor potentiële klanten. Door content te creëren die is ontworpen om de problemen en behoeften van je ideale klanten aan te pakken, trek je gekwalificeerde prospects aan en bouw je vertrouwen en geloofwaardigheid op voor je bedrijf.

2. Waarom werkt inbound marketing?

Een van de redenen waarom inbound marketing in de eerste plaats werkt, is omdat kopers van vandaag een meer persoonlijke, aangepaste relatie eisen met de bedrijven waar ze van kopen. Ze willen dat je niet alleen hun naam kent, en weet waar ze werken, maar ook dat je weet wat ze nodig hebben. Deze kopers bepalen de koopcyclus en hebben hoge verwachtingen van merk interacties.

3. De 4 fases van de inbound marketing methode

Attract

Je wilt niet dat iedereen naar je site komt. Je wilt mensen die waarschijnlijk leads worden en uiteindelijk tevreden klanten. Hoe krijg je ze? Je trekt meer van de juiste klanten met relevante content op het juiste moment – wanneer ze ernaar op zoek zijn.

Bloggen

Inbound marketing begint met inhoud. Een blog is de enige beste manier om nieuwe bezoekers naar je website te trekken. Om door de juiste potentiële klanten te worden gevonden, moet je educatieve inhoud maken die hen aanspreekt en hun vragen beantwoordt.

Contentstrategie

Je klanten beginnen hun koopproces online, meestal door te zoeken naar iets waar ze vragen over hebben. Dus je moet ervoor zorgen dat je wordt weergegeven wanneer en waar ze zoeken. Om dat te doen, vergroot je je aanwezigheid met tools die je helpen bij het definiëren en implementeren van je contentstrategie.

Social media

Succesvolle inbound strategieën gaan allemaal over opmerkelijke content – en met social media kun je die waardevolle informatie delen, met je prospects communiceren en een menselijk gezicht op je merk zetten. Werk samen op de platforms waar je ideale kopers hun tijd doorbrengen.

Convert

Zodra je websitebezoekers hebt aangetrokken, is de volgende stap om die bezoekers om te zetten in leads. Je doet dit door een gesprek te openen op de manier die voor hen het beste werkt – met berichten, formulieren of meetings. Zodra je contact hebt, beantwoord je vragen en bied je relevante content die interessant en waardevol is voor elk van je persona’s – en wordt het gesprek voortgezet.

Formulieren

Om bezoekers leads te laten worden, kunnen ze een formulier invullen en hun informatie indienen. Optimaliseer je formulier om deze stap van het conversieproces zo eenvoudig mogelijk te maken.

Meetings

Om nieuwe deals te winnen, moet je op de een of andere manier met mensen praten, via de telefoon of een virtuele vergadering. Geef prospects een gemakkelijke manier om meetings te boeken zonder heen en weer te moeten mailen. Je agenda blijft vol en je blijft productief.

Berichten

Chat met sitebezoekers, maak op het juiste moment contact met de juiste mensen en maak chatgesprekken een natuurlijk onderdeel van je verkoopproces. Met chatberichten kunnen verkoopteams direct contact leggen met de juiste mensen wanneer ze het meest betrokken zijn.

CRM

Blijf op de hoogte van de leads die je converteert in je CRM, een gecentraliseerde contactendatabase. Door al je gegevens op één plaats te bewaren, krijg je inzicht in elke interactie die je hebt gehad met je contacten en optimaliseer je je toekomstige interacties om je ideale klanten effectiever aan te trekken, te converteren en te closen.

Close

Je bent op de goede weg. Je hebt de juiste bezoekers aangetrokken en de juiste leads omgezet, maar nu moet je die leads omzetten in klanten. Hoe kun je dit het meest effectief doen? De verkooptool die in deze fase beschikbaar zijn om ervoor te zorgen dat je de juiste leads op het juiste moment, sneller en gemakkelijker sluit.

Pipeline Management

Hoe weet je welke marketinginspanningen de beste leads opleveren? Zet je verkoopteam effectief die beste leads om in klanten? Met marketing automation kan je analyseren hoe goed je marketing- en salesteams samenwerken.

Leadnurturing

Elke lead die je hebt, moet worden gevoed volgens zijn interesses en levenscyclus. Pagina’s die ze hebben bezocht, content en whitepapers – dit zijn allemaal indicatoren voor de fase waarin de lead zich begeeft. Goede nurturing zorgt ervoor dat berichten worden aangepast om relevant te blijven en zorgt ervoor dat leads sneller klant worden.

E-mail

Wat doet je als een bezoeker op uw call-to-action klikt, een landingspagina invult of je whitepaper downloadt, maar nog steeds niet klaar is om klant te worden? Een reeks e-mails gericht op nuttige, relevante inhoud kan vertrouwen opbouwen bij een prospect en hem helpen meer klaar te zijn om te kopen.

Voorspellende leadscoring

Leadscoring is een handige manier om de groei in je bedrijf te managen. Naarmate je bedrijf groeit en je meer leads genereert, is het niet altijd logisch om contact te leggen met elke lead. Je wilt ervoor zorgen dat sales leads prioriteert op basis van de meest geschikte leads.

Delight

De inbound manier gaat over het bieden van een opmerkelijke ervaring voor je klanten. Bovendien hebben klanten veel hogere verwachtingen van je bedrijf en hoe ze worden behandeld dan ooit tevoren. Het is dus nog belangrijker om te interacteren met je klanten, om ze te verrassen en om je klanten succesvol te maken. Als je dat doet, zullen ze meer kopen, langer bij je blijven, hun vrienden doorverwijzen en blij zijn om de wereld te vertellen dat je de beste bent.

Smart Content

Niemand wil een verkooppraatje als ze al hebben gekocht. Smart content zorgt ervoor dat je klanten geen calls-to-action of content toont die bedoeld is voor prospects. En met slimme calls-to-action presenteer je verschillende bezoekers content offers die veranderen op basis van buyer persona en life cycle.

4. Inbound marketing diensten

Social media

We gebruiken de verspreidingskracht van relevante sociale kanalen om bezoekers naar je website te leiden. Content die ertoe doet is het waard om gedeeld te worden.

Bloggen

We schrijven artikelen die inspelen op vraagstukken van je doelgroep en trekken zo bezoekers naar je site.

Landingspagina’s

Met landingspagina’s zetten we premium content achter een formulier, zodat we gegevens van websitebezoekers verkrijgen in ruil voor de content die we ze bieden.

Email

E-mail is nog steeds het best converterende marketingkanaal. We zetten lead nurturing workflows en geautomatiseerde opvolging in om leads door je funnel heen te trekken.

Analytics

Resultaatgedreven marketeers sturen op data, niet op onderbuik- gevoel. We gebruiken overzichtelijke analytics om aan de juiste knoppen te draaien.

Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachines houden van relevante, vindbare en verteerbare informatie. We realiseren een sterk organisch bereik met content die (gebruikers)technisch geoptimaliseerd is.

Call-to-actions

Conversie is waar je naar op zoek bent als marketeer. Van bezoeker naar lead, van lead naar klant: met call-to-actions bewegen we kopers om de volgende stap te zetten.

Lead nurturing

Een lead beweegt niet vanzelf door je funnel heen — je moet hem helpen. Met lead nurturing richten we een geautomatiseerd proces met relevante opvolging in.

Paid campagnes

Je hoeft niet te kiezen tussen organisch en betaald verkeer — ze zijn complementair. Zodra je organisch bereik toeneemt kun je je paid budget naar beneden bijstellen.

Content offers

Content offers zijn de hoeksteen van een inbound marketing funnel. Voor premium content zoals whitepapers, e-books, webinars etc. laten bezoekers hun gegevens achter.

Campagnes

Je kunt nog zulke mooie offers hebben — als je er geen leads mee genereert voegen ze niets toe. Met gerichte campagnes activeren we je offers zodat deze bij je doelgroep onder de aandacht komen.

Marketing automation

Marketing automation is meer dan software waarmee je terugkerende taken automatiseert. We nurturen prospects met gepersonaliseerde content op het juiste moment en we helpen sales de deal te sluiten.

5. Inbound marketing content

Voor inbound marketing worden de volgende soorten content vaak ingezet:

  • Blogs
  • ePapers/eBooks
  • Whitepapers
  • Checklists
  • Video
  • Onderzoeksrapporten
  • Slideshares
  • Webinars

Hulp nodig bij je inbound marketing strategie?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze strateeg Tim Bijvank om te kijken naar de mogelijkheden.

contact
Tim Bijvank