HubSpot

HubSpot is inbound marketing- en salessoftware die bedrijven helpt bezoekers aan te trekken, bezoekers om te zetten in leads en om van leads klanten te maken. Op deze pagina vertellen we je graag alles wat je moet weten over HubSpot.

1. Wat zijn de functionaliteiten van HubSpot?

HubSpot software bevat alle tools die je nodig hebt voor inbound marketing en bied je de nodige service en support om je te helpen het maximale uit je marketingactiviteiten te halen.

Er zijn ontzettend veel functionaliteiten binnen HubSpot en elke maand komen hier nieuwe bij, maar we lichten de belangrijkste functionaliteiten hier voor je toe:

Email marketing
Een van de belangrijkste functionaliteiten binnen HubSpot is het creëeren, personaliseren en optimaliseren van je marketing e- mails zonder afhankelijk te hoeven zijn van designers of IT. Je kunt zelf e- mailtemplates maken, onderwerpregels en content personaliseren voor elke ontvanger en A/B-tests uitvoeren om open rates en click-through rates te optimaliseren.

Website
Door middel van een simpel drag en drop systeem maak je een responsive, SEO-vriendelijke en volledig geïntegreerde website.  Je hebt daarnaast de mogelijkheid om je ontwerpen op te slaan als templates. Best handig als je een volgende keer een nieuwe pagina wilt maken!


SEO

SEO optimalisatie is een ongoing proces. HubSpot geeft je de mogelijkheid om je contentstrategie rond topics te plannen waardoor je autoriteit in zoekmachines vergroot wordt. Terwijl je content aan het maken bent, krijg je SEO optimalisatie advies. Je kunt overigens ook SEO ROI meten met een geïntegreerde analyse. Hiervoor toont HubSpot de data in overzichtelijke dashboards, zodat je het gemakkelijk kunt analyseren.
Tegenwoordig belonen zoekmachines websites waarvan de inhoud gerangschikt is op basis van onderwerpen. Met het contentstrategie hulpprogramma van HubSpot kun je eenvoudig topics achterhalen en rangschikken die voor jouw bedrijf van belang zijn. Je krijgt suggesties voor onderwerpen op basis van relevantie, concurrentie en populariteit, evenals toegang tot maandelijkse zoekgegevens, zodat je kunt inschatten hoe de classificatie voor specifieke onderwerpen zich vertaalt in organische traffic. Gebruik vervolgens de geïntegreerde contenttools van HubSpot om clusters van webpagina’s en blogcontent rond elk van je kernthema’s te maken. Je kunt cannonical URL’s toewijzen om je autoriteit op je meest invloedrijke pagina’s te richten, al je belangrijke onderwerpclusters in één dashboard bijhouden en je traffic in de loop van de tijd laten stijgen terwijl je autoriteit opbouwt.

Met de geïntegreerde rapportagetools van HubSpot, zoals dashboards, meet je vervolgens de invloed van elk contentcluster op het genereren van verkeer, leads en klanten. Ten slotte kan je bijhouden hoeveel leads en klanten je genereert via organisch zoekverkeer – via je site als geheel of via afzonderlijke sitepagina’s, landingspagina’s, blogposts en campagnes – zodat je de ROI van je contentstrategie kunt meten.

Nieuwe prospects vinden
HubSpot biedt de mogelijkheid om in real time te zien welke bedrijven je site bezoeken. Je krijgt inzicht in het aantal bezoekers van elk bedrijf en welke pagina’s ze bekijken.

Je kunt prioriteit geven aan het opvolgen van de meest betrokken leads. Dit kan gemakkelijk in het ingebouwde CRM systeem van HubSpot. Daarover vertellen we je later meer. Je kunt leads ook uitgebreid filteren met behulp van tientallen verschillende filtercriteria, zoals geografie, bedrijfsgrootte, aantal bezoeken en meer. Je kunt deze filters gebruiken om aangepaste weergaven voor je salesteam te maken, zodat ze eenvoudig de prospects kunnen bijhouden die voor hen van belang zijn. Je besteedt daardoor dus minder tijd aan het doorzoeken van leads en meer tijd aan het closen van deals.Je kunt daarnaast geautomatiseerde e- mails instellen zodat je team bijvoorbeeld een melding krijgt als medewerkers van bepaalde bedrijven (een zoveelste keer) je site bezoeken.


Email tracking

Met e- mail tracking krijg je een desktop notificatie als een prospect je e- mail opent en op een link klikt. Zo kan je ervoor kiezen om mensen die reageren op je mails, persoonlijk te contacteren. Het contact met prospects die nog niet op je berichten reageren, kun je dan automatisch laten verlopen. Hierdoor heb je de ruimte om meer tijd te besteden aan warme leads dan aan koude leads. Een ingebouwde activiteitenstroom registreert automatisch de geschiedenis van elke lead in je browser of in HubSpot Sales.

Lead management
In je database heb je inzage in de volledige interactie geschiedenis van een lead. Van het downloaden van een van je contentoffers, tot het bezoeken van pagina’s en het openen van, of reageren op een e-mail. Met HubSpot kun je dus de journey van je bezoeker gemakkelijk in kaart brengen. Deze gegevens gebruik je vervolgens weer om super gerichte campagnes te maken die je uiteindelijk meer omzet opleveren.

Landingpages
Het gebruik van landingspagina’s is onmisbaar binnen inbound marketing. Uiteraard heeft HubSpot hier dan ook voldoende aandacht aan besteed. Met de tool maak je landingspagina’s die op alle devices de juiste weergave hebben en is het invoegen en aanpassen van formulieren een simpele handeling.

Analytics
Je krijgt inzicht in je hele funnel door middel van de analytics tool. Dit is een zeer uitgebreide tool waarmee je ontzettend veel soorten analytics in kunt zien. Het laat je onder andere zien zien welke marketingactiviteiten het best presteren en hoe dit de bedrijfsresultaten beïnvloedt.

Social Media
Vanuit de HubSpot Social tool publiceer je rechtstreeks op LinkedIn, Facebook, Twitter of andere kanalen. Je hebt de optie om meerdere posts in te plannen en ontvangt daarbij suggesties voor de beste tijden om te posten, zodat je je content op het juiste moment bij je volgers onder de aandacht brengt. Vervolgens monitor je in de tool de interacties met je bedrijf (zoals likes, retweets, comments en clicks). Stuur bijvoorbeeld e-mailmeldingen naar specifieke mensen in je salesteam wanneer een prospect jou of een specifiek zoekwoord of hashtag vermeldt. Met kant-en-klare social rapporten kunt je de prestaties van verschillende platforms, kanalen, campagnes en publicatietijden met elkaar vergelijken. En omdat HubSpot al je marketing integreert met je CRM, kun je het aantal bezoeken, leads en klanten zien dat via social media binnenkomt.

Calls-to-action
Alles in HubSpot is te meten. Zo ook wie op welke CTA’s klikt. Je meet de prestaties hiervan om de klikfrequenties (CTR) in de loop van de tijd te kunnen optimaliseren. Ook het creëren van CTA’s en het koppelen aan de juiste campagne is in een handomdraai gedaan.CRM (-integratie)

Hubspot biedt een gratis CRM in de software. Wil je echter gebruik (blijven) maken van je eigen CRM, dan is een koppeling met vrijwel elk CRM mogelijk.

CMS
Het beheren van je content via allerlei losse content tools wordt door het gebruik van HubSpot in principe overbodig. Of je nu blogposts, landingspagina’s, sitepagina’s of e-mails wilt maken en bewerken, deze wilt publiceren of versturen en of je hierbij kiest of voor vooraf gebouwde templates of helemaal zelf iets laat ontwerpen, dit alles is mogelijk binnen HubSpot CMS. Beheer, optimaliseer en monitor vervolgens de prestaties van je content met hetzelfde platform dat je hebt gebruikt om het te maken. Met responsive design word je content automatisch geoptimaliseerd voor elk apparaat, of dit nu desktop of mobiel is.

Personalisatie
Gepersonaliseerde content betekent een betere gebruikerservaring en een beter presterende website. En dankzij de inzichten van HubSpot krijgt je informatie over wie je pagina bezoekt om personalisatie nog eenvoudiger en effectiever te maken.

2. ...En wat kost het?

Met HubSpot’s uitgebreide inbound marketing tools, kun je makkelijk verdwalen in hun enorme lijst met functies. Hoewel het mogelijk is om verschillende losse tools te gebruiken om alles te doen wat HubSpot biedt, is het wellicht een beter idee om te kiezen voor een tool die alles in één biedt.

Toegegeven, met maandelijkse abonnementen vanaf € 740,- (als je tenminste gebruik wilt maken van marketing automation), is dit geen beslissing die je zomaar neemt, dus laten we eens kijken naar hoe HubSpot omgaat met prijzen. Hopelijk krijg je inzicht in wat de bottom line zou zijn in jouw geval.

In plaats van je te richten op alle modules binnen HubSpot, kun je er dus goed aan doen om te beginnen met aandacht te besteden aan de omstandigheden binnen je bedrijf. Hoeveel klanten bedien je momenteel en hoeveel leads verwacht je te genereren? Hoe is het gesteld met SEO? Hoeveel traffic heeft de website in een bepaalde maand? Heb je al een CRM of heb je deze nodig? Door te beginnen met je huidige en verwachte bedrijfssituatie, kunnen de kosten bepaald worden die samenhangen met de keuze om alles in HubSpot te beheren.

3. Hoe kies je het juiste HubSpot pakket?

Om te bepalen welk pakket het meest geschikt is voor jouw bedrijf, is het belangrijk om eerst de voorwaarden en kenmerken van elk pakket te kennen.

Houd in ieder geval in gedachten dat groter of meer niet altijd beter hoeft te zijn. De HubSpot pakketten zijn ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van groeiende bedrijven, en die behoeften kunnen sterk variëren. Zelfs wanneer twee bedrijven op papier vergelijkbaar zijn, zullen de inbound behoeften en inspanningen van deze twee waarschijnlijk sterk verschillen.

Gelukkig houdt het prijsmodel van HubSpot rekening met dit soort variabelen. Het nadeel is dat het een beetje verwarrend kan zijn voor degenen die er onbekend mee zijn, maar we zullen het zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen.

Wat is inbegrepen in alle pakketten
Laten we beginnen met het kijken naar de verschillende tariefplannen, zodat je een beter beeld krijgt van hoe dit zich precies opbouwt. De drie hoofdpakketten zijn Basic, Professional en Enterprise. In de basis geven alle drie de pakketten toegang tot de volgende HubSpot-modules:

 • Contentmanagement systeem
 • Business blogging-platform
 • SEO-tools
 • Analyse voor sociale media, blog en website
 • E-mailmarketingplatform
 • Hulpmiddelen voor sociale media
 • Maken en beheren van publiekslijsten
 • Prospect identificatie
 • Lead-tracking

Het komt erop neer dat elk van de marketingpakketten tools biedt voor het publiceren van inhoud en het aantrekken en beheren van een publiek. De vraag wat elk pakket onderscheidt, is eigenlijk een kwestie van hoeveel je elke module zult gebruiken.

Wat krijg je met Basic?
Voor € 185,- per maand kun je starten met het basispakket. Met dit pakket hebben drie gebruikers toegang en heb je een database van maximaal 100 contacten. Dit is natuurlijk uit te breiden. Per 1.000 contacten die worden toegevoegd, wordt er € 90,- per maand extra gerekend. Afhankelijk van de mate waarin je inzet op het verhogen van traffic op je website, kan de limiet van 3.000 bezoeken per maand wat beperkend zijn.

Met Basic krijg je in ieder geval een voorproefje van alle HubSpot-modules, afgezien van de automatiseringstools.

Wat krijg je met Professional?
Het Professional-pakket, dat € 740 per maand kost, omvat natuurlijk alles wat in het Basic-pakket zit, maar met hogere quota’s en meer functies. Je kunt bijvoorbeeld een onbeperkt aantal gebruikers instellen en je kunt met 1.000 contacten werken in plaats van 100 (€ 45 voor elke extra 1.000 contacten). Professional heeft geen beperkingen op het gebied van websitetraffic en geeft toegang tot de automatiseringstools voor e-mailmarketing.

Professional geeft ook toegang tot de ‘slimme’ contenttools van HubSpot, waarmee je onder andere landingspagina’s en call-to-actions kunt aanpassen aan bezoekersprofielen.

Wat krijg je met Enterprise?
Grotere bedrijven hebben grotere bedrijfsbehoeften. Voor deze bedrijven is er het Enterprise-pakket van  € 2.200 per maand. Het omvat een database tot 10.000 contacten, met slechts € 9,- meer voor elke extra 1.000 contacten.

Het pakket omvat alle functies van het Professional-pakket, evenals geavanceerde rapportages, A / B-tests om de best werkende versie te bepalen, en de kracht van op maat gemaakte leadscores.

Onboarding-kosten en Premium Services
HubSpot maakt duidelijk dat er initiële kosten zijn verbonden aan het instellen van je account. Dit voorkomt dat je overrompeld wordt door onverwachte kosten. Aan de slag gaan met HubSpot moet jouw bedrijf een boost geven en de tariefstructuur van HubSpot weerspiegelt dit:
 • Standaard onboarding / € 550,-
 • Professionele onboarding / € 2.760,-
 • Enterprise onboarding / € 5.500,-
 • Advanced onboarding / € 7.350,-
 • Onsite onboarding, waar HubSpot twee dagen van intensieve, persoonlijke training biedt / € 13.800,-

Om al deze prijsinformatie wat concreter te maken, bekijken we kort een hypothetisch voorbeeld:

Op dit moment heeft bedrijf X al een database met 2.500 actieve contacten en hun huidige website ontvangt gemiddeld 5.000 bezoeken per maand. Ze willen hun site migreren naar HubSpot. Als ze starten met het Professional-plan, betalen ze € 740,- om de eerste 1.000 van hun contacten op te nemen, en een extra € 90,- (€ 45,- x 2) voor de tweede en derde duizenden contacten. De onboarding-kosten voor het Professional-pakket bedragen € 2.760,-.

Dat brengt ons op een totaal van € 3.590 voor de eerste maand en € 830,- voor de daaropvolgende maanden. Geen “impulsaankoop” dus, maar waarschijnlijk wel een waardevolle investering wanneer je alle waardevolle functies en adviezen overweegt die ze hiervoor terug zullen krijgen.

Vervolgens wordt het pakket dat je kiest door HubSpot verder afgestemd op de specifieke behoeften van je bedrijf. HubSpot doet geen aannames over de manieren waarop mensen hun tools gebruiken aangezien geen enkel pakket geschikt is voor alle klanten. Elk bedrijf is een wereld op zichzelf, en een bedrijf dat het beste wordt bediend door het Professional-pakket, doet er geen goed aan om te starten met een Enterprise-pakket.

Een klein bedrijf (of een bedrijf dat nog niet online is, of zelfs een bedrijf dat net begint met inbound) moet waarschijnlijk kiezen voor het basisplan. Het hebben van drie gebruikers kan precies zijn wat dit type bedrijf nodig heeft. Of het kan te weinig zijn, in welk geval het zinvol is om naar de ‘onbeperkte’ zone van het Professional-pakket te gaan.

Vergeet niet om ook je doelstellingen voor de langere termijn mee te nemen in je overweging. Hoeveel leads verwacht je per maand te kunnen genereren op het moment dat inbound marketing resultaten begint op te leveren? En hoe wil je deze leads omzetten naar klanten?

Stel jezelf nu dezelfde vragen met betrekking tot website traffic. Hoeveel traffic heeft je website nu en hoe verwacht je dat dit zal stijgen?

De antwoorden op al dit soort vragen kunnen je helpen om het budget voor marketingtechnologie te bepalen. Ze zullen je waarschijnlijk ook helpen om de marketingstrategie en bedrijfsdoelstellingen in het algemeen te definiëren. Als dit allemaal is uitgewerkt, kun je een keuze maken voor het juiste HubSpot pakket.

4. Wat zijn alternatieven voor HubSpot?

Naast HubSpot zijn er talloze andere marketing automation platformen waar je ook voor zou kunnen kiezen. In onze wiki over marketing automation vind je alternatieven voor HubSpot.

5. HubSpot recensies

Wie bekend is met marketing automation, kent misschien andere tools zoals Pardot, Eloqua en Act-on. Is HubSpot beter? Wij durven te zeggen van wel. En we zijn niet de enigen. Op G2Crowd.com wordt business software vergeleken en heeft HubSpot een leiderspositie ten opzichte van vergelijkbare producten.

Wil je meer weten over HubSpot? Vraag dan een gratis demo bij ons aan.

Of wil je een marketing automation training? Wij helpen je graag op weg met marketing automation.

6. HubSpot support

Door de vele mogelijkheden van HubSpot kun je in de verleiding komen om meteen vol gas te geven. Veel bedrijven die de tool aanschaffen, willen daarom direct zelfstandig aan de slag. Dat kunnen we ons goed voorstellen. Maar de ervaring leert dat het grote aantal functies en toepassingen al snel gaat duizelen.

Daarom helpen wij je met het aanschaffen, implementeren en werken met HubSpot. We hebben inmiddels zoveel ervaring met de tool dat we een aardige verzameling tips, tricks en best practices hebben verzameld. Want we helpen niet alleen onze klanten, ook voor onze eigen marketing gebruiken we uiteraard HubSpot.

Als HubSpot Silver Partner ondersteunen we vele ondernemingen in binnen- en buitenland met de software tool. We zijn thuis in elke versie, dus welke je ook kiest of hebt: we weten de weg.

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen met HubSpot? Vraag een gratis HubSpot demo aan. Wij helpen je graag verder. Ik wil een HubSpot demo.

7. Hubspot Certified Partner

Volgens de normen van HubSpot zijn dit de bureaus waar ze hun klanten zouden aanbevelen om mee samen te werken. Of het nu gaat om het in eerste instantie kopen van HubSpot of om het bedrijf na de aankoop te helpen, HubSpot weet dat we goed zullen zorgen voor de klant die de software koopt. HubSpot weet in feite dat ze in de meeste gevallen klanten langer op de software houden als de klant samenwerkt met een gekwalificeerd bureau.

HubSpot Partners bereiken verschillende niveaus op basis van het aantal bedrijven die zij aan HubSpot leveren, evenals hoe goed de klanten het platform gebruiken. Er zijn vijf niveaus:

 • Nieuwe partner – geen niveau
 • Zilver
 • Goud
 • Platina
 • Diamant

Met andere woorden, Certified HubSpot Partners worden beloond op basis van hoe we ons werk doen en hoe gelukkig onze klanten zijn.

Waarom kiezen voor een gecertificeerde HubSpot Partner Agency? Als we niets anders doen, leven en ademen we HubSpot de hele dag door. We runnen niet alleen onze eigen business op de software, maar we runnen ook onze klanten.

Wanneer we een bedrijf ontmoeten dat al een tijdje HubSpot gebruikt, is het jammer om te zien dat ze vaak niet alle mogelijkheden van de software gebruiken. Wanneer je ervoor kiest om samen te werken met een Certified HubSpot-partner, heb je bijna gegarandeerd een voorsprong op het spel omdat je veel sneller up-and-running bent en een op jouw bedrijf afgestemde strategie hebt.

De meeste gecertificeerde HubSpot agencies kunnen je ook helpen met alle andere inbound services zoals blogposts, e-mail en social media marketing, website-ontwerp en meer.

WINNRS is HubSpot Silver Partner

Hubspot Silver Partner Nederland

8. Hubspot Casestudy

Wij werken al geruime tijd met HubSpot en hebben inmiddels vele klanten in binnen- en buitenland geholpen met de aanschaf, implementatie en optimalisatie van HubSpot. Wil je meer lezen over een succesvolle samenwerking tussen WINNRS en een klant met HubSpot? Lees dan hier de casestudy van WINNRS en Xtandit.

Hulp nodig bij de keuze van Hubspot?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze HubSpot specialist Tim om te kijken naar de mogelijkheden.

Contact
Tim van der Hart