Digitale marketing

Digitale marketing is hot en steeds meer bedrijven implementeren deze vorm van marketing binnen hun strategie. Maar wat is digital marketing? We bespreken het in dit artikel.

1. Wat is digitale marketing?

Digital marketing is marketing via digitale technologieën. Digital marketing omvat meer dan alleen online marketing, het omvat namelijk niet alleen kanalen die via internet te benaderen zijn maar alles wat digitaal is. Dus bijvoorbeeld ook televisie, SMS en DOOH (Digital Out Of Home) en radio. Er zijn maar weinig van de hedendaagse marketing kanalen die zich niet onder digital marketing scharen. Een papieren krant, een abri of een poster zijn voorbeelden van niet- digitale marketing, ook wel traditionele marketing genoemd.

De verantwoordelijke voor digital marketing binnen een bedrijf is vaak de digital marketing manager, de marketing manager of de online marketing manager. Binnen de afdeling die zich bezig houdt met digital marketing kan het team over o.a. de volgende disciplines beschikken: SEOSEA, e-mail marketing, social media, CRO (Conversion Rate Optimization), UX (User Experience), DTP, programmeren, app development, copywriting, PR en video productie.

2. Digital marketing betekenis

Digital marketing is dus marketing via digitale technologieën. Maar wat is dan marketing en wat zijn digitale technologieën?

Marketing kan op veel manieren uitgelegd worden, een simpele doch redelijk veel- omvattende definitie is het promoten van producten en diensten. Maar dan doe je het vak marketing te kort, het gaan namelijk om het begrijpen van de klant en afstemmen van het product en de communicatie op de klant. Het gaat dus ook om inzichten verzamelen en een relatie opbouwen met de klant.

Digitale technologieën is een breed begrip, maar je kunt denken aan de technologieën en media die via het internet werken, via een scherm vertoond worden en/of apparaten die op stroom werken. Naast eerder genoemde voorbeelden (TV, SMS, DOOH) geven we er nog een aantal om je een beter beeld te geven wat digitale technologieën en platformen zijn: Narrowcasting (schermen in winkels), Facebook, Google, digitale kranten (nieuwswebsites), e-mail, apps, CRM, chatbots, Bluetooth, GPS, VR en AR.

3. De wereld van digitale marketing

Zoals je leest is de wereld van digitale marketing zeer uitgebreid. Digitaal is niet iets nieuws, maar sinds het opkomen van het internet in de jaren negentig zijn mensen hier steeds meer mee te maken gaan krijgen op dagelijkse basis. Door deze verschuiving zijn er steeds meer technologieën, platformen en tools ontstaan en besteden bedrijven steeds meer aan hun digitale marketing activiteiten.

De wereld van digitale marketing is er één van veel ontwikkelingen. Een aantal van deze zijn: de stijgende internet snelheid, het stijgende verbruik en daarmee de generatie van data, het mobieler worden van media, de stijging in de zoekopdrachten via voice, het visueler worden van content (middels afbeeldingen en video’s) en het verkrijgen van een vaste plek voor social binnen het mediabudget.

De klant bevindt zich temidden van al deze ontwikkelingen en verwacht dat bedrijven de optimale ervaring bieden. Hierdoor wordt er binnen digital marketing steeds vaker gebruikt gemaakt van buyer en customer journey mapping. De klantreis kan namelijk over verschillende kanalen en platformen gaan. Bij journey mapping wordt er gekeken welke kanalen de (potentiële) klant raakt in de verschillende stadia van zijn aankoopreis en/of klant levenscyclus. Hierbij wordt gekeken naar welk gedrag hij vertoont, wat zijn (informatie)behoeften zijn, welke touchpoints er zijn, welke content daarop aan sluit en eventueel wat de huidige klantervaring is tijdens die stap.

De journey kan op verschillende manier opgedeeld worden, de eenvoudigste manier om de buyer journey op te delen is middels het volgende principe: awareness, consideration en decision. Waarbij awareness het stadium is waarin de klant bekend raakt met het merk en de oplossing. In consideration fase maakt hij vergelijkingen en afwegingen. In decision fase maakt hij zijn besluit. Er zijn talloze uitbreidingen op deze stadia, vaak afhankelijk van bedrijfsspecifieke situaties. Vanuit de organisatie gedacht zijn er stadia die parallel lopen aan bovenstaande fases. Deze zijn: bereik, lead generatie, lead nurturing en conversie.

Digital marketing gaat niet alleen om potentiële klanten, maar ook om klanten. Wanneer er naar de customer journey wordt gekeken kunnen de volgende fases mee genomen worden: initiate (eventueel op te splitsen in welcome en onboarding), engage (het actief houden van een klant, met eventueel ‘grow’: upsell en cross sell) en advocate/recommend, waarbij het draait om ambassadeurs.

Een typische indeling van marketingactiviteiten geplot op deze fases zou als volgt zijn:

Bereik: TV, SEO, SEA, PR, Social.

Lead generatie: CRO, content marketing, SMS.

Lead nurturing: Marketing automation, e- mail marketing, video marketing, retargeting.

Conversie: CRO, e-mail marketing, direct mail.

Klant (Initiate/engage/loyalty): SMS, direct mail, app, e-mail marketing.

Dit is slechts een typische indeling, je kunt veel van de marketingactiviteiten ook gebruiken voor andere fases als je dit creatief inricht.

4. Waarom je aan digital marketing doet

Mensen spenderen meer tijd online en zijn steeds vaker in contact met digitale technologieën. Wanneer je wilt zijn waar je klant is zul je mee moeten in deze ontwikkeling. Er zitten daarnaast ook vele voordelen aan digital marketing:

Meetbaar: Doordat de interactie met digitale technologieën vaak data afgeeft (in veel gevallen anoniem) kan er gemeten worden wat het aantal interacties zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: vertoningen van een webpagina, kliks in een mail, het aantal conversies op een advertentie en het aantal bestellingen van een product. Hierdoor creëer je meer inzicht en grip op de activiteiten, kosten en resultaten en kun je beter evalueren.

Kosten: Je kunt met digitale media voor minder geld een groter publiek bereiken dan bij traditionele media. Dit ligt uiteraard aan het kanaal en content type dat je kiest.

Targeting & segmentatie: Het verschilt per kanaal wat je van een klant weet en/of waarop je kunt targeten en segmenteren maar in veel gevallen kan het specifiek op de persoon (geanonimiseerd), zoals: bezoekers van je website, mensen met een specifieke interesse of een bepalende eigenschap zoals leeftijd of beroep. Hierdoor kun je gerichter communiceren en ben je relevanter voor de ontvanger.

Geografisch bereik: Je kunt mensen over bijna de hele wereld bereiken via digitale technologieën. Waardoor je bijvoorbeeld geen kantoor in het buitenland hoeft te hebben of promotiemateriaal de wereld over hoeft te sturen.

Beschikbaarheid: Digitale technologieën zijn in veel gevallen 24 uur per dag beschikbaar, waardoor je op tijden kunt opereren wanneer de klant er open voor staat.

Automatiseren: Veel van de digitale marketing kanalen zijn deels te automatiseren waardoor je met een eenmalig inspanning continue kan communiceren met prospects en klanten.

Non-lineair: Omdat de communicatie uitingen geautomatiseerd kunnen worden betekent het dat dit niet per se op hetzelfde moment naar alle kanten gecommuniceerd hoeft te worden. Dit kan tot op klant- niveau verschillend zijn waardoor de communicatie beter aansluit bij die specifieke klant.

Zoals je ziet zijn er veel voordelen van digital marketing ten opzichte van traditionele marketing. Genoeg reden om er werk van te maken!

Hulp nodig bij je digital marketing strategie?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze strateeg Tim Bijvank om te kijken naar de mogelijkheden.

Contact
Tim Bijvank