Alles over content marketing

Content marketing is een belangrijke speler binnen internet marketing. Veel bedrijven zijn al jaren bezig zich te ontwikkelen op het gebied van online marketing. Maar content marketing, wat is dat? We bespreken het in dit artikel.

1. Content

Content is eigenlijk alles wat op het internet staat. Denk bijvoorbeeld aan video’s, tekst en audiofragmenten. Een content marketeer gebruikt die verschillende vormen van content om een bezoeker op een website te helpen met waar hij naar zoekt.

Een content marketeer wil door middel van content de bezoeker informeren met waar hij naar zoekt en hem zo door de sales funnel begeleiden. De bezoeker kan op veel verschillende manier informatie verkrijgen. Voorbeelden hiervan zijn: blogs, video’s, infographics, artikelen, whitepapers en nog veel meer.

Het is aan de content marketeer om te besluiten welke vorm content het beste werkt voor de doelgroep van het bedrijf. WINNRS gebruikt hiervoor een ‘data- driven approach’. Dit wil zeggen dat er op basis van de data wordt gekeken welk type content goed rankt bij de doelgroep.

2. Marketing

Kort gezegd, marketing is alle activiteiten die je als bedrijf onderneemt om de verkoop van je producten of diensten te bevorderen. In het geval van internet marketing, of digital marketing, zijn dit voornamelijk de activiteiten op het internet.

3. Content marketing definitie

Eigenlijk zegt het woord content marketing al veel over wat het nou is: het gebruiken van content om een bezoeker te verleiden. Door middel van relevante content kan je een meerwaarde creëren bij de potentiële klant, zodat je een relatie kunt opbouwen / zodat je de klant kan helpen.

4. Content marketing, wat is dat?

Content marketing is het bieden van relevante content aan je doelgroep, in de juiste vorm, via het juiste kanaal, op het juiste moment. Door middel van relevante content kan je als online marketeer ervoor zorgen dat er interactie ontstaat met je bezoeker en een relatie opbouwen. Dankzij die interactie en relatie is je bezoeker eerder geneigd om tot actie over te gaan.

Om er voor te zorgen dat content op het juiste moment bij je doelgroep onder de aandacht komt, maakt de content marketeer gebruik van een content kalender. De content kalender maakt het inzichtelijk wanneer de content moeten worden gedistribueerd, voor wie dit is bestemd en op welke kanalen dit moet worden verspreid.

Met een ‘data- driven approach’ kun je analyseren welke content succesvol is bij je doelgroep en analyseren welke kanalen effectief zijn. Op basis van deze data kan je content marketing strategie worden geoptimaliseerd.

5. Waarom content marketing gebruiken?

In vergelijking met normale internet marketing, of digital marketing, wordt er met content marketing ingespeeld op de behoeften van je bezoeker. Waar is je bezoeker naar op zoek en hoe je hem zou helpen tijdens dit zoekproces? Het gaat hierbij om de ervaring tijdens de klantreis en de relatie jij als bedrijf met je klant opbouwt.

Na jarenlang reclames te hebben gezien, is de consument niet zomaar meer te verleiden. Reclames in bladen en op het straatbeeld doen het minder goed, omdat de consument weet hoe hij ze moet vermijden. Content marketing richt zich op de behoeften van de consument tijdens het zoekproces en op het voorzien van de juiste content tijdens de klantreis.

Als je content aansluit die past bij alle fasen van de buyer journey, dan levert je dat heel veel op.

  • Je bent beter vindbaar in Google
  • Je trekt meer relevante bezoekers naar je site
  • Website bezoekers laten hun gegevens achter in ruil voor je waardevolle content
  • Je kunt je leads helpen om sneller klant bij je te worden

6. Hoe past content marketing in inbound marketing?

Inbound marketing past heel goed bij content marketing. Het doel van inbound marketing is om een meerwaarde te creëren bij de klant om hem zo zelf naar jou toe te laten komen. Als je waardevolle content creëert, ziet de klant dat als een reden om naar jou te komen.

Inbound marketing gebruikt content marketing om uiteindelijk een potentiële koper om te toveren tot een koper. Dit gebeurt met relevante content, zoekmachine optimalisatie en speciale landingspagina’s met call- to- actions die ervoor zorgen je bezoekers informatie achterlaten.

7. Valkuilen van content marketing

Het allerbelangrijkste bij content marketing is dat je een doel voor ogen hebt. Wat wil je dat je bezoeker te zien krijgt en waarom? Hoe kan je als bedrijf je bezoeker van relevante informatie voorzien, op het juiste moment, via het juiste kanaal tijdens zijn zoekproces? Het formuleren van een doelstelling voor content marketing zorgt ervoor dat je richting geeft aan je strategie en definieert ook wanneer je content marketing strategie als succesvol wordt ervaren.

Niet relevante content is een dooddoener bij content marketing. Bedenk dus altijd goed wat je doelgroep nodig heeft. Een customer buyer journey kan daar goed bij helpen.

Het publiceren van je content is niet het einde van je content marketing strategie. Nadat je content kan worden gelezen door je doelgroep, is het van belang te meten hoe vaak je content wordt gelezen. Hoeveel traffic trekt een specifieke blog naar je website? Wat doen bezoekers na het lezen van je blog? Vertrekken ze meteen van de website of bekijken ze ook andere pagina’s? Welke topics trekken meer bezoekers aan naar de website? Het analyseren van je content zorgt er voor dat jij je content kunt optimaliseren richting je doelgroep.

8. Content marketing voor SEO

Optimaliseer je content op basis van:

  1. Inzichtelijke buyer persona
  2. In tien stappen naar een succesvolle content strategie
  3. In 6 stappen naar data driven content marketing
  4. 9 stappen voor het opzetten van een inbound marketing campagne

Met onze downloads kun jij zelf aan de slag met het opzetten van jouw content marketing strategie. Bekijk al onze downloads hier.

Hulp nodig bij content marketing?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze strateeg Tim Bijvank om te kijken naar de mogelijkheden.

contact
Tim Bijvank